06 15 67 31 24 info@retribe.nl

Retribe

In de zomer van 1985 zag ik, Stefanie Kraanen, het levenslicht in Nijmegen. Het leven heeft me tot nu toe laten ervaren dat ik beschik over veel veerkracht, vuurkracht en vertrouwen. Veerkracht om moeilijke tijden te doorstaan en altijd mogelijkheden te blijven zien. Vuurkracht om chaos en beweging aan te wenden voor transformatie en manifestatie. En vertrouwen in het weten dat ik mijn oorsprong, mijn blauwdruk ken en trouw blijf aan mezelf.

Zielsmissie

Na een aantal ‘kantje-boord’ gebeurtenissen op de grens van leven en dood en flink wat omzwervingen is mijn zielsmissie helder geworden.

Wat ik het liefste doe is verbinden. Ik vind het fijn om mensen met elkaar in verbinding te brengen op momenten dat het leven daarom vraagt. Om ruimte en tijd te maken voor datgene wat een zinvolle plek in iemand bestaan wil krijgen.

Het is mijn missie om mensen zich te laten herinneren dat ze onderdeel zijn van de natuur en dat ceremonies een manier kunnen zijn om natuurlijke processen en overgangen te vieren en te markeren voor een volwaardig bestaan dat rechtdoet aan jouw natuurlijke behoefte als mens aan verbinding en zingeving.

Op zoek naar spirituele wortels

Als kind in Brabant was ik begeistert door Katholieke ceremonies in de kerk. Ik vond de sfeer prachtig, maar voelde ook dat dit niet hele verhaal was. Mijn ouders waren al afgehaakt, omdat de kerk hen niet bood wat ze zochten qua zingeving. Op dat moment kende ik nog geen alternatieven voor spiritualiteit, dus na verloop van tijd liep deze weg ook voor mij dood. Onderwijl ontwikkelde ik een diepe relatie met de natuur en zocht verder naar zingeving in de wetenschap als (Medisch) Bioloog. Het was wel verwarrend, want ik voelde dat de wetenschap mij een te beperkte blik op het leven bood en dat de Katholieke kerk dan misschien niet geheel kloppend was, maar me wel enorm aantrok.

 

Ben je nieuwsgierig wat ik voor je kan betekenen?
Bekijk mijn aanbod.

CEREMONIES | HEALING & READING

Oude wortels, nieuwe verbindingen

Later, door mijn kennismaking met het sjamanisme, begreep ik pas dat er voor het Christendom een heel tijdperk is geweest met heidense gebruiken en natuurreligies, die letterlijk en figuurlijk de grond vormen onder de kerk.

Dit inzicht zorgde er mede voor dat ik mijn katholieke roots weer kon verbinden met het sjamanisme en andere natuurreligies. Zo zijn kerken vaak op kruispunten van leylijnen zijn gebouwd – veelal heilige krachtplekken en bronnen in de natuur – waar heidense ceremonies werden gehouden. Ook zijn natuurrituelen vanuit het sjamanisme, traditionele hekserij en volksmagie overgenomen door de kerk en verbasterd door er hun eigen heiligen voor in de plaats te zetten.

Retribe – The call of the North

Voorouderverering is een belangrijk onderdeel van natuurreligies. Zij zijn als het ware de ‘heiligen’ die worden aangeroepen voor wijsheid, inzicht, steun en zijn na hun dood nog net zo levend als daarvoor 😉 Deze verering voelt volstrekt natuurlijk voor mij en maakt dat ik me er meer en meer in verdiep. Zeker ook omdat ik tijdens mijn werk merk dat schaduwstukken zich vaak vanuit de voorouderlijn aandienen.

Door deze pijnlijke, traumatische gebeurtenissen niet te verdonkermanen, maar te erkennen, vindt er al ontzettend veel heling plaats.

Traditioneel gezien bevinden de voorouders zich in het Noorden van het sjamanistische medicijnwiel, of levenswiel. Waarbij iedere windrichting zijn eigen elementen, seizoenen, totemdieren, kleuren, en helende kwaliteiten bevat die over de hele wereld weer anders zijn, passend bij die natuurlijke omgeving en tradities. “The call of the North” is letterlijk de roep uit het Noorden, die ik versta als de informatie die ik mag doorgeven vanuit het voorouderveld. ‘Retribe’ is de beweging die daarbij wordt gemaakt: je ervaart opnieuw, herinnert je weer dat je onderdeel bent van jouw familie stam of -systeem, de voorouders, een collectief, Moeder Aarde en de Kosmos. Je kunt pas met al jouw lichamen (fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel) incarneren als je jouw oorspronkelijke plek in kan nemen en er helemaal bent. Dan kun je jouw talenten en gaven volledig leven en de wereld een beetje mooier maken.

Dank aan al mijn teachers

De kennis en skills die ik me eigen heb mogen maken heb ik te danken aan een scala aan teachings en ceremonies in het sjamanisme en systemisch werk.

Ik wil dan ook mijn belangrijkste teachers bedanken:

Sjamaan Sun Crow, paardencoach Gerda Dekker, sjamaan Martijn Stevens, sjamaniste Linda Wormhoudt: dankjewel voor jullie diepe wijsheid, kennis, toewijding en liefdevolle begeleiding. Ik zal wat ik van jullie heb geleerd, doorgeven om de kennis van onze voorouders levend te houden.

Daarnaast wil ik mijn ouders bedanken voor alle kansen die ik heb gehad om mijn pad te lopen. Mijn moeder voor haar onvoorwaardelijke liefde, vastberadenheid, zorg en wijsheid en haar lijfspreuk: ‘count your blessings’. Mijn vader voor zijn humor, zijn onconventionele denken en doen, verwondering over ‘serendipity’, en liefde voor de natuur en het boerenleven. Ik wil mijn partner Yarko bedanken voor zijn geloof in mij, mij werkelijk te zien en me te stimuleren om bij mijn leest te blijven. Mijn zoons voor hun eerlijke spiegels en liefde. En als laatste wil ik mijn overleden opa Kraanen bedanken, voor zijn kalmte, hoederschap over de hele familie, rotsvaste vertrouwen en belichaamde kennis over leven en dood als dierenarts. Deze wijze, knoestige Eik heeft voor altijd een grote plek in mijn hart en gidst mij als het nodig is.

Vragen?

Neem gerust contact op.

Pin It on Pinterest